Paintball silahları, başlangıçta orman işçileri tarafından ağaçları ve kesilecek alanları işaretlemek için geliştirildi. Ancak, birisinin arkadaşlarınızı paintball ile alt etmenin çok daha heyecan verici olduğunu fark etmesi uzun sürmedi. Peki bu mermiler tam olarak neyden yapılmıştır?
Paintballlar Nelerden Yapılır?
Paintball dolgusu, çarpma anında arkadaşlarınızı işaretleyen sıvı bir boya karışımıdır. Ancak evinizde kullanacağınız boya veya endüstriyel uygulamalarda kullanılan boya gibi değildir.
Miktarlar ve boya karışımları farklılık gösterse de, çoğu üretici ana bileşen olarak polietilen glikol ve su bazlı boyalar kullanır. Glikol, -15 derece civarında çok düşük bir donma noktasına sahip olduğu için kullanılır. Bu, paintbalların çok soğuk koşullarda bile donmayacağı anlamına gelir.
Aksine, paintbalların daha soğuk havalarda küçülme olasılığı daha yüksektir. Bu durum silah namlularından atış yaparken sorunlara neden olabilir. Bu nedenle çok soğuk ortamlarda oynamaktan kaçınmanız önerilir. Bazı paintbalar yağ bazlı boyalar içerebilir. Silahlar ve teçhizat üzerinde daha sert oldukları için bunlar önerilmez. Ayrıca suda çözünür boyalar içeren boya toplarına göre gerçek bir faydaları yoktur. Bu onu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için “101 Soruda Paintball” yazı dizimize göz atabilirsiniz.
Paintball Nasıl Yapılır?
Paintball üretimi, boyanın üretildiği fabrikada başlar. Daha sonra boya başka bir fabrikaya gönderilerek kasalanacak ve paintball haline getirilecektir.
Eksiksiz boya topları üretmek için üreticiler, bir hapı kaplama işlemine benzer şekilde, boyayı kaplamak için jelatinimsi bir madde kullanırlar. Ekipman zaten yerinde olduğundan, paintbalların ilaç fabrikalarından gelmesi şaşırtıcı değildir.
İşçiler, kapsülleme makinesine iki şerit jelatin yükleyerek . Jelatin, bölmeleri olan ve kasayı şekillendiren dönen tamburlar boyunca hareket eder. Şekillendirildikten sonra, iki şerit birbirine yapışmadan önce kapsüle kesin miktarda boya enjekte edilir.
Bu noktada paintballun kasası sıcak ve yumuşaktır. Paintballar daha sonra onları sertleştiren ve yuvarlak tek tip şekillerini oluşturan bir kurutma makinesine girerler. Daha sonra çıkarılır ve kalite kontrol kontrolünden geçmeden önce havada kurumaya bırakılırlar.
Kuruma süreleri fabrikaya ve paintball’un markasına göre değişebilir. Tamamlandıklarında, boya toplarını ağırlıklarına göre sıralayan bir hazneye yüklenirler. Daha sonra paketlenir ve mağazalara gönderilirler.
Paintball Biyolojik Olarak Geri Dönüşebilir Mi?
Paintball, bazı kurallara uyulduğu takdirde çevre üzerinde çok az etkiye sahiptir. Örneğin, bir oyun oynandıktan sonra eski mermileri, pilleri ve çöpleri toplamak en iyi uygulamadır. Bunun yanında, suda çözünür boyalara sahip toplar sorun oluşturmaz. Yağmurda veya suda yıkanırlar ve çevreye zararlı kimyasallar bırakmazlar. Bu paintballarda ayrıca dolgu olarak polietilen glikol bulunur. Yağ içeren paintballar çevreye zararlı olabilir. Ortalıkta bırakılırsa, onları yutabilecek hayvanlara da zarar verebilirler. Bu noktada Paintball Beylikdüzü sahalarımızda paintballar oyundan sonra toplanılmakta ve çevreye verilen en aza indirilmektedir.